Kombucha, vízikefír, gyömbérsör

- három példa arra, amivel natural sommelier-ként,
vagyis természetes italok szakértőjeként foglalkozom.

Mit jelent az, hogy ‘fermentált ital?’

A fermentált üdítők, mint a kombucha vagy vízikefír olyan italok, amiket különböző mikroorganizmusok (élesztő és baktérium kúltúrák - SCOBYk) segítségével tudunk elkészíteni.

Ezek az italok az alapját mindig egy édes ital adja, például cukros tea, gyümölcslé vagy limonádé, amelyeket a fermentációs folyamat alatt az említett mikroorganizmusok átalakítanak. A fermentáció során ezek a mikroorganizmusok egészséges vegyületeket termelnek, savakat (pl ecetsav, tejsav), különféle probiotikumokat és gázokat is, amelyek meghatározzák az italok ízét, illatát és textúráját.

A leggyakoribb fermentált ital Magyarországon a kefír, de ide tartozik az egyre népszerűbb kombucha (más nevén ‘gombatea’, a vízkefir és a gyömbérsör is. Ezek az italok nemcsak különlegesen finomak, hanem gazdagok is probiotikumokban és más jótékony anyagokban, amelyek támogatják az egészséges emésztést és erősítik az immunrendszert. 

Farkas Fruzsina vagyok, ‘natural sommelier’, ami azt jelenti, hogy természetes, fermentált italokkal dolgozom. Ide tartozik mindenféle egészséges ital, mint például a kombucha vagy a vízikefír. 

Pályafutásom Párizsban kezdődött, ahol egyetem mellett évekig dolgoztam éttermekben, itt szerettem bele igazán a gasztronómiába. A francia borvidékek, illetve az ottani étkezéshez való kapcsolat magával ragadott, ezt az életérzést szeretném eljuttatni az emberekhez itthon is.

Budapesten a Michelin és zöld csillagos Salt étteremben helyezkedtem el. Itt végeztem el a WSET sommelier képzést és lehetőségem volt a folyamatos fejlődésre is, számtalan hazai és külföldi pincészethez juttotam így el. Idővel a Salt assistant sommelier-je, illetve az alkoholmentes, úgynevezett juice-párosítások megálmodója és megvalósítója lettem.

Eközben az egészséges és természetes életmód is kiemelt szerepet kapott a mindennapjaimban. Sokat foglalkozom a fenntarthatósággal, illetve azzal, hogy hogyan tudunk úgy élni, hogy megőrizzük a saját és a környezetünk egészségét is, úgy, hogy a finom ételekről és italokról se kelljen lemondanunk. 

Célom, hogy minél több embernek megmutassam, lehet úgy jókat inni, hogy az egészséges, fenntartható és mindeközben élvezetes is legyen.


Az idei évtől már független szakértőként tevékenykedem, rendszeresen tartok előadásokat, workshopokat fermentált italokról.